Szanowni
Państwo,
W
związku z pojawiającymi się wątpliwościami dotyczącymi
ilości porcji owoców, warzyw oraz mleka i przetworów
mlecznych otrzymywanych przez jedno dziecko w ramach
„Programu w szkole” prosimy
o przekazanie poniższych informacji rodzicom dzieci
uczęszczających do prowadzonej przez Państwa szkoły
podstawowej.
Uprzejmie
informujemy, że
od
roku szkolnego 2017/2018 został uruchomiony nowy
„Program dla szkół” w miejsce dotychczas
realizowanych programów „Owoce
i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole”. W programie mogą
uczestniczyć dzieci uczęszczające do klas I-V szkół
podstawowych.
W
ramach programu dzieci mogą
bezpłatnie otrzymywać owoce i warzywa oraz
mleko i produkty mleczne oraz brać udział w działaniach
edukacyjnych
przeprowadzanych przez szkoły podstawowe mających
poprawić wiedzę uczniów na temat zdrowych nawyków
żywieniowych, pochodzenia żywności i rolnictwa oraz
przeciwdziałania marnotrawieniu żywności.
Produkty
owocowo-warzywne
objęte programem to:
·
owoce:
jabłka,
gruszki, śliwki, truskawki
·
warzywa:
marchew,
rzodkiewka, papryka słodka, kalarepa, pomidorki
·
soki:
owocowe, warzywne, mieszane
W
każdym z 10 tygodni w I semestrze roku szkolnego 2017/2018
dzieciom udostępnia się co najmniej
4 porcje owoców i warzyw. Łączna liczba porcji
owoców i warzyw otrzymywanych przez jedno dziecko w ramach
komponentu owocowo - warzywnego w I semestrze roku szkolnego
2017/2018 wynosi
45.
Produkty
mleczne
objęte programem to:
·
mleko
białe
·
jogurt
naturalny
·
kefir
naturalny
·
serek
twarogowy
W
każdym z 10 tygodni w I semestrze roku szkolnego 2017/2018
dzieciom udostępnia się co najmniej
3 porcje mleka i przetworów mlecznych. Łączna liczba
porcji mleka i przetworów mlecznych otrzymywanych przez
jedno dziecko w ramach komponentu mlecznego w I semestrze
roku szkolnego 2017/2018 wynosi
40.
Ponadto,
przypominamy szkołom, że zgodnie z
Warunkami udziału w „Programie dla szkół” za
jakość owoców i warzyw lub mleka i przetworów mlecznych
udostępnianych dzieciom w ramach programu odpowiedzialność
ponoszą zatwierdzeni dostawcy, którzy dostarczają porcje
owocowo-warzywne lub mleczne do szkół.
Szkoła
podstawowa uczestnicząca w programie zobowiązana jest
m.in.
do każdorazowego sprawdzenia ilości i jakości
dostarczonych przez dostawcę produktów. W przypadku, gdy
dostarczone owoce i warzywa lub mleko i przetwory mleczne
nie spełniają wymagań jakościowych lub ich wygląd/zapach
budzą jakiekolwiek wątpliwości dotyczące świeżości i
przydatności do spożycia nie powinny zostać przyjęte przez
szkołę. Szkoła ma obowiązek odmówić przyjęcia tych
produktów i zgłosić taką sytuację do dostawcy i Oddziału
Terenowego KOWR. Natomiast dostawca zobowiązany jest do
wymiany wadliwej partii produktów.
Jednocześnie
informujemy, że szczegółowe informacje dotyczące warunków
uczestnictwa w „Programie dla szkół” można uzyskać na
stronie internetowej
http://www.kowr.gov.pl/.
Krajowy
Ośrodek Wsparcia Rolnictwa
Departament Wspierania Konsumpcji